ЛЕНТА

Ківі: користь і шкода фрукта для організму

Ківі має як переваги, так і протипоказання

Ківі – це не тільки смачний, але і неймовірно потрібний для нашого здоров’я фрукт. Свою назву він отримав на честь нелітаючої пташки ківі.

Джерело вітамінів

Два ківі середніх розмірів на 230% покривають рекомендовану щоденну норму вітаміну С, це в два рази більше вітаміну, ніж в апельсині. Вітамин С стимулює роботу імунної системи, допомагає протистояти стресам і віковим процесам. Крім цього вітамін С сприяє кращому засвоєнню заліза і більш швидкому загоєнню ран.

Також в ківі міститься унікальна знежирена форма вітаміну Е, потенційного антиоксиданту, який знижує рівень холестерину і зміцнює імунітет людини.

Джерело серотоніна

Багатий зміст серотоніну в ківі робить цей фрукт дуже корисним для роботи травної та серцево-судинної систем. Серотонін покращує пам’ять, настрій, стимулює сприйняття інформації, нормалізує апетит. Крім цього серотонін якісно і кількісно покращує сон, при цьому сприяючи швидшому і безболісному пробудженню.

Містить магній і калій

Два ківі містять приблизно 30 мг магнію, речовини, життєво необхідної для роботи нервів і м’язів, речовини. А ще ківі багатий калієм, його в ньому в два рази більше, ніж в банані. Регулярне вживання ківі в їжу нормалізує артеріальний тиск, знижує ризик інсульту, утворення каменів в нирках, а також сприяє профілактиці остеопорозу і серцево-судинних захворювань. Один ківі на сніданок так само ефективний, як і розріджуючий кров аспірин, при цьому ківі не супроводжується побічними ефектами і набагато корисніше.

Корисний для дихання

Дослідження показали, що ківі здатний полегшити навантаження на органи дихання, позбавити від хрипів, кашлю і задишки, і все це завдяки вітаміну С.

Зміцнює зір

До складу ківі входить фітохімічний лютеїн, речовина, що перешкоджає віковій втраті зору. Лютеїн також захищає наші очі від шкідливого впливу вільних радикалів. Організм людини не в змозі синтезувати лютеїн самостійно, тому отримати його ми може тільки з їжею. У ківі також міститься речовина зеаксантин, нестача якої негативно відбивається на зорі.

Неочікувані факти про ківі

Доведено, що флавоноїди і каротиноїди, що містяться в ківі, надають антиканцерогенну дію, вони захищають ДНК від окислення і запобігають утворенню ракових клітин.

Ківі по достоїнству оцінять ті, хто стежить за своїм здоров’ям і фігурою. У ньому мало калорій і немає жирів, але зате ківі багатий необхідною для нормальної роботи травної системи, клітковиною.

Ківі потрібен вагітним жінкам, в ньому міститься досить багато фолієвої кислоти, необхідної для вироблення кров’яних клітин в утробі матері. Цей екзотичний фрукт корисний і чоловікам: амінокислота аргінін, що міститься в ківі застосовується в лікуванні і профілактиці імпотенції.

В чому небезпека ківі

Ківі дійсно дуже корисний і поживний фрукт, але, на жаль, і у нього є свої недоліки.

  • У деяких людей ківі може стати причиною алергічної реакції. Часто у тих, то їсть ківі в занадто великих кількостях, розвивається перехресна сенсибілізація і різні типи алергії.
  • Як би не був корисний ківі, зловживати цим фруктом все ж не варто. Переїдання ківі може привести до появи набряків, а в окремих випадках і до анафілаксії. Часто крім набряклості, занадто велика кількість ківі може спровокувати астму, висип, почервоніння шкіри і подразнення слизової оболонки ротової порожнини. Іноді на тлі зловживання ківі розвивається синдром харчової алергії, в такому стані у людини набрякають губи, язик і слизова, в роті з’являються відчуття поколювання і свербіння.
  • Якщо щодня їсти занадто багато ківі, можна заробити дерматит. Підшлункова залоза також може гостро відреагувати на переїдання ківі. Калій, вітаміни С і Е у великих дозах можуть призвести до зміни рівня тригліцеридів в крові, що в наслідку негативно відбивається на роботі підшлункової залози.
  • Переїдання ківі може викликати нудоту, блювоту і діарею. У деяких випадках може бути утруднене дихання, іноді трапляється непритомність.
  • Вчені з’ясували певний зв’язок між алергією на латекс і алергією на ківі. Якщо латекс викликає у вас алергічну реакцію, від ківі краще відмовитися.
  • Ківі корисний вагітним і годуючим жінкам, але вживати його варто стільки, скільки порекомендує лікар.
  • Ківі має м’який протигрибковий ефект, про це варто знати тим, хто приймає протигрибкові препарати. Для того, щоб не спровокувати кровотечу, не рекомендується їсти ківі в період прийому протизапальних і нестероїдних препаратів, а також разом з аспірином і гепарином.
  • Якщо ви приймаєте будь-які дієтичні добавки, ліки або фітопрепарати, перш ніж включити ківі в свій раціон, обов’язково порадьтеся з дієтологом і лікарем.
Натисніть, щоб прокоментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Події

вгору
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!