ЕКСКЛЮЗИВ

Що потрібно знати про пальмову олію

Незнання — страшна біда, коли це стосується здоров’я та життя

Про “шкідливість” пальмової олії чули майже всі. Чого лише не прочитаєш в інтернеті: вона нібито утворює в шлунку “пластилін”, який не засвоюється, а ще від неї нібито розвивається рак. Тому й вирішили її заборонити.

Уже навіть підготовили законопроект про заборону використання її в продуктах харчування, зокрема, молочних.

Виглядає благородно і ніби правильно. Бо замінювати молочний жир у молочних продуктах справді погано, адже він корисний – містить вітаміни А та D. Зрештою, коли купуєш молочний продукт, а він таким не є, обманщиків потрібно карати.

А от щодо немолочних продуктів — рішення невірне.

Бо пальмова олія — не те що не шкідлива, вона корисна: ця олія насичена, отже, не окислюється, продукти довго не псуються. Вона корисна і для серця, і для судин, і має протизапальну дію (подібна до дії кокосової олії, яку ніхто не забороняє, навпаки – її позиціонують, як корисний для здоров‘я, продукт).

Але пальмову вирішили заборонити. Відразу питання: а які жири будуть використовувати натомість у продуктах (печивах, цукерках, випічці)?

Соняшникову (рапсову, соєву і подібні) олії та продукти на основі їх переробки, які містять велику кількість омега-6 жирів, що стимулюють запалення в організмі? Зазначу: коли з’їсти ложку соняшникової олії, проблем не буде, але мова йде про інші масштаби і про перероблені на її основі продукти.

Чи транс-жири, які зроблять нас та наших дітей хворими, погано думаючими, з проблемами серця, високим ризиком діабету 2 типу, ожиріння, хвороби Альцгеймера?

Чому про альтернативу ніхто не каже? Вона ж буде. І, швидше за все, буде справді небезпечною.

Наукових досліджень, які б свідчили про шкідливість пальмової олії, не існує

У пояснювальній записці пишуть, що “пальмова олія та її жирні кислоти можуть підвищувати рівень холестерину в крові і провокувати розвиток атеросклерозу, тромбозу судин, захворювань серця, ожиріння і роблять пальмову олію шкідливим продуктом в харчуванні людини”. І дається посилання на наукове дослідження, в якому немає жодного поганого слова про пальмову олію і взагалі слово “пальмова” не згадується.

Річ у тім, що наукових досліджень, які б свідчили про шкідливість пальмової олії, не існує. Але є такі, які свідчать про користь, зокрема, для серця, судин та профілактики атеросклерозу.

Вважаю законопроект таким, який потребує суттєвої доробки. Молочні продукти мають бути з молока – все вірно. А от забороняти пальмову олію в інших продуктах не можна, бо що в них буде натомість?

До речі, пальмова олія не така дешева, як про неї пишуть. Її видобуток пов’язаний із вирубкою лісів і масовою загибеллю тварин. І це — ціна нашого “солодкого” життя (кондитерські вироби), а також пального, зробленого на основі олії.

Натисніть, щоб прокоментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Події

вгору
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!